Vitamíny v tabletkách nenahradia vitamíny v potravinách
Farmaceutické firmy, profitujúce na liekoch a výživových doplnkoch, vám už od detstva pomocou reklamy a billboardov podsúvajú myšlienku, že ich produkty vám zabezpečia dennú dávku potrebných vitamínov. Stačí užiť jednu malú tabletku vitamínu C a zvýšite si svoju imunitu. Sú syntetické vitamíny v tabletkách a práškoch rovnako hodnotné a účinné ako prirodzené vitamíny v potravinách alebo sú vám podsúvané nepravdivé informácie?
Vitamíny v tabletkách a práškoch sú vyrábané v laboratóriách. Produkujú sa z chemických zlúčenín a následne sú utvárané do formy tabletiek a práškov pre jednoduchšie užívanie. Ich pôvodom nie sú zdravé potraviny - nezískavajú sa ako extrakty vitamínov z potravín.

Zaťaženie tráviaceho systému a narušenie mikrobiómu
Syntetické vitamíny vo forme tabliet a práškov sú umelo vyrobené chemické zlúčeniny. Svojím zložením nezodpovedajú prirodzeným vitamínom v potravinách. Náš tráviaci systém nie je uspôsobený na trávenie a vstrebávanie vitamínov v tejto forme. Je prispôsobený na prijímanie vitamínov z potravy. Z tohto dôvodu spôsobujú syntetické vitamíny neželané účinky v tele.
Chemické látky narušujú sliznicu tráviaceho systému a poškodzujú zdravý mikrobióm. Spôsobujú vyhubenie zdravého mikrobiómu a prerastanie toxických baktérií v čreve. Črevný mikrobióm je hlavnou zložkou imunitného systému. To znamená, že ak pravidelne konzumujete syntetické vitamíny, vašu imunitu nezvyšujete, ale naopak znižujete.
Tu to ale nekončí. Chemické látky, prijaté formou syntetických vitamínov, sa musia detoxifikovať v pečeni, čo spôsobuje zvýšenú záťaž na pečeň a vylúčiť obličkami - obdobne zvýšená záťaž na obličky a vylučovací systém. Chemické látky z čreva sa tiež absorbujú do krvi, ktorá prechádza celým telom a interagujú so všetkými bunkami a molekulami.
Synergický účinok vitamínov v potravinách
Prirodzeným zdrojom všetkých potrebných vitamínov je pestrá, zdravá a kvalitná strava. Vitamíny v potravinách (ovocie, zelenina, orechy, semená, mliečne produkty, celozrnné potraviny, ryby, mäso, strukoviny, vajcia ...) sú fyziologicky a biochemicky odlišné od syntetických vitamínov. Ide o zdravé a prirodzené zlúčeniny, produkované prírodou.
Prirodzené vitamíny, obsiahnuté v potravinách, sa od syntetických vitamínov v práškoch líšia predovšetkým jednou dôležitou vlastnosťou. Je ňou synergický účinok vitamínov v potravinách. Ak si zoberieme akúkoľvek potravinu, ktorá je prirodzeným zdrojom určitého vitamínu, zistíme, že mimo tohto vitamínu obsahuje celé spektrum ďalších dôležitých vitamínov a iných zdraviu dôležitých látok. Mnoho z týchto látok sa označuje pojmom fytochemikálie. Ide o prirodzené, zdraviu prospešné látky, ktoré majú liečivé účinky.
Synergický účinok znamená, že vitamíny a fytochemikálie pôsobia spoločne a vzájomne sa potenciujú (zosilňujú svoj účinok). Ak napríklad užijete vo forme tabletky samostatne vitamín C a vitamín A, účinok týchto vitamínov na vaše telo bude slabý (nezávisle od dávky vitamínu). Dôvodom je, že syntetické vitamíny nemajú synergický účinok. Ak naopak zjete jablko, získate do svojho tela dávku vitamínu C, A, B1, B2, B6, B12, E, K, kyseliny pantoténovej, niacínu, biotínu, kyseliny listovej a cholínu v ich prirodzenej forme a navyše sa tieto vitamíny vzájomne potenciujú, čo znamená, že ich účinok na vaše telo a zdravie bude mnohonásobne vyšší.

Prečo sa napriek tomu propagujú vitamíny v tabletkách?
Hlavným z dôvodov je zisk. Farmaceutické spoločnosti chápu, že vitamíny sú dôležitými látkami, nevyhnutnými pre zdravie človeka. Tieto informácie využili tak, že vytvorili veľké množstvo produktov, ponúkajúcich sľúbené vitamíny. Syntetické vitamíny sú lacnejšie a jednoduchšie na výrobu a predaj ako prirodzené vitamíny. Nepodliehajú takej rýchlej kazivosti ako zdravé potraviny, sú v malých tabletkách a nemusí sa kvôli nim pestovať obrovské množstvo ovocia a zeleniny (= mnohonásobne vyššie náklady na pestovanie/chov a výrobu).
V akej forme mám vitamíny prijímať?
Najlepšou formou, v akej môžete prijímať všetky pre telo dôležité vitamíny, je zdravá a kvalitná strava. Snažte sa zabezpečiť, aby vaša strava bola dostatočne pestrá a obsahovala každý deň všetky potrebné vitamíny. Vyhýbajte sa vitamínom v tabletkách. Sú iba rýchlym riešením, ktoré v skutočnosti nie je prospešné pre vaše zdravie. Ak chcete vašu dennú dávku vitamínov a fytochemikálií zvýšiť, siahnite po prírodných doplnkoch ako resveratrol, chlorella, spirulina, acai, reishi, kurkuma a zázvor, ktoré skutočne podporia vaše zdravie a zvýšia vašu imunitu.
Čítajte tiež
Zdravé a chutné smoothie misky
Sú organické potraviny zdravšie?
10 tipov na zdravý a rýchly obed