Zdravé vegánstvo

23.08.2021

Vegánstvo a celkovo zvýšená rastlinná strava má obrovský pozitívny benefit pre naše celkové zdravie. Rastlinná strava je pre naše telo omnoho zdravšia ako živočíšna a obsahuje veľké množstvo telu esenciálnych živín, vitamínov, minerálov, antioxidantov, vlákniny a enzýmov.

Je ale každé vegánstvo zdravé? Čo robia niektorí vegáni zle? Ako sa správne vegánsky stravovať? Aké benefity má vegánstvo? Všetko toto si rozpíšeme v tomto článku.



Benefity vegánskej stravy

Vegánske stravovanie so sebou prináša významné zdravotné benefity, najmä v oblasti prevencie a liečby srdcovo-cievnych ochorení a cukrovky. Vegáni majú rovnako nižšie riziko výskytu všetkých druhov rakoviny, nižší výskyt vysokého krvného tlaku a cholesterolu. Navyše majú vegáni nižší index telesnej hmotnosti BMI, a sú teda v priemere štíhlejší. 

Rastlinné potraviny majú vysoký obsah vlákniny, antioxidantov, ochranných fytonutrientov a ich tuky sa skladajú prevažne z nenasýtených mastných kyselín.

Nezdravé vegánstvo

Veľké množstvo vegánov (najmä tí, ktorí sa pred vegánstvom nestravovali zdravo a kvalitne), urobí iba to, že prestanú jesť mäso, mliečne produkty a vajcia a inak sa stravujú tak ako doteraz. To znamená, že do veľkej miery konzumujú prevažne nezdravé sacharidy a tuky a v ich strave chýbajú plnohodnotné bielkoviny, vitamíny, minerály a vláknina. 

Týmto spôsobom svoje stravovanie ešte zhoršili, pretože ich strava zostala neplnohodnotná, nezdravá a navyše nemá správny pomer makroživín. V čase, keď takýto vegán ešte jedol mäso a ďalšie živočíšne produkty, mohla byť táto strava jedinou ''zdravšou'' a plnohodnotnou potravou, ktorú prijímal, pretože zvyšok tvorili iba nezdravé cukry, tuky a prázdne kalórie.

Zdravé vegánstvo

Správne vegánske stravovanie by malo dodržiavať ideálny pomer makroživín (cukrov, tukov a bielkovín) a mala by ho tvoriť zdravá a kvalitná strava (zdravé cukry, zdravé tuky, zdravé bielkoviny). V rámci stravy je dôležité zamerať sa najmä na rastlinnú stravu - ovocie, zelenina, obilniny, celozrnné potraviny, orechy, semená, strukoviny a na pestrosť prijímanej stravy.

Správny vegán by mal dbať na príjem dostatočného množstva kvalitných bielkovín a ich zdroje  by mal pravidelne obmieňať. Denne je potrebné prijať aspoň 1,2 g bielkovín na kg hmotnosti tela. Primárny a jediný zdroj bielkovín by nemala tvoriť sója, bielkoviny sa nachádzajú aj v ďalších rastlinných potravinách. Viac sa dočítate v článku  Rastlinné zdroje bielkovín .

Rovnako je dôležité dbať na dostatočný príjem vitamínov a minerálov (ako i v prípade bežného zdravého a kvalitného stravovania), najmä železa a dopĺňať vitamín B12.


Zdravý podcast - 29. Vegetariánstvo, vegánstvo a nadmerná konzumácia mäsa