Sú organické potraviny zdravšie?
Ocitli sme sa vo svete, kedy nájdeme v supermarkete väčšie množstvo geneticky modifikovaných potravín ako prirodzene vypestovaných potravín. Náš spôsob života sa rovnako zmenil a už takmer nikto z nás nepestuje svoje vlastné potraviny v záhradke.
Z dôvodu nedostatku prirodzených potravín sa v priebehu posledných rokov dostali na pulty supermarketov aj organické potraviny. Sú organické potraviny lepšie pre naše zdravie? Mali by sme ich kupovať? Jednoznačne áno. V tomto článku si vysvetlíme hlavný dôvod prečo.

GMO potraviny
Skratka GMO označuje geneticky modifikované organizmy (v tomto prípade potraviny). Ide o potraviny, ktorých genetický výbava bola zmenená, čím sa im umelo pridali nové vlastnosti. Potraviny sa geneticky modifikujú najmä preto, aby boli odolnejšie voči chorobám, škodcom, suchu a aby prinášali vyššiu úrodu. Predstavujú istotu úrody bez hrozby finančnej straty.
Prirodzené potraviny sú náchylné na nepriaznivé vonkajšie podmienky, ako škodcov a sucho, vyžadujú väčšiu starostlivosť, viac času, viac peňazí a je pri nich riziko, že nebude žiadna úroda. Z tohto dôvodu je pre väčšinu pestovateľov výhodnejšie pestovať GMO potraviny.
Organické potraviny
Organické (bio) potraviny sú pestované (v prípade zvierat chované) bez použitia umelých chemikálií, hormónov, antibiotík alebo geneticky modifikovaných organizmov. V porovnaní s GMO potravinami sú organické potraviny bohatšie na minerály, vitamíny a antioxidanty, sú kvalitnejšie a neporovnateľne zdravšie. Mnohí Slováci sú ale voči organickým potravinám skeptickí a obávajú sa za ne míňať viac peňazí. Prečo je lepšie kupovať organické potraviny?
Xenohorméza
Xenohorméza je biologický proces, prebiehajúci v rastlinách, ktoré sú pestované v prostredí, prirodzene obsahujúcom rôzne stresory (sucho, chlad, škodcovia, silné slnko). Rastliny, ktoré sú takto biologicky stresované svojím prostredím, produkujú bioaktívne látky, ktoré majú významné zdravotné benefity a zabezpečujú, aby rastliny tieto nepriaznivé podmienky prežili. Takouto biologicky aktívnou látkou je napríklad resveratrol, produkovaný červeným hroznom.
Vďaka biologickému stresu a látkam, ktoré vďaka nemu rastliny vyprodukujú, sa stanú odolnejšie. Čím viac sú rastliny biologicky stresované (čím majú náročnejšie environmentálne podmienky), tým je v nich vyššie zastúpenie týchto zdraviu prospešných látok. Ak tieto rastliny, ich plody a v nich obsiahnuté biologicky aktívne látky konzumujú zvieratá alebo ľudia, poskytujú im odolnosť voči biologickému stresu, zlepšujú ich zdravie a predlžujú im život.
Účinky týchto látok sú antioxidačné, protizápalové a protirakovinové. Výskumami sa dokázalo, že konzumácia takýchto potravín zabraňuje rozvoju ochorení a spomaľuje starnutie. Týmito potravinami sú predovšetkým organické (bio) potraviny alebo potraviny vypestované v domácich podmienkach bez pesticídov a iných zdraviu škodlivých látok. GMO potraviny tieto látky neobsahujú, preto nám nedávajú zdravotné benefity, prirodzene obsiahnuté v strave.