Prekyslenie organizmu
Na to, aby bolo ľudské telo zdravé, je dôležité, aby sa udržiavala rovnováha vnútorného prostredia - homeostáza. Ak sa táto rovnováha naruší, hrozí rozvoj ochorení. Jednou z podmienok udržiavania rovnováhy je rovnováha pH organizmu, ktoré je dané pomerom kyselín a zásad. Biochemické procesy v tele spôsobujú, že v tele sa konštantne tvorí veľké množstvo kyselín, čo má za následok ich prevahu nad zásadami a prekyslenie organizmu.
Ľudské telo ale obsahuje systémy - tzv. pufrovacie systémy, ktoré vyrovnávajú rovnováhu kyselín a zásad, neutralizujú kyseliny a pretvárajú ich na zásady, čím vyrovnávajú pH do rovnováhy, aby sa udržala homeostáza . Problém ale nastáva, ak do nášho organizmu pridávame nadbytok kyselín vo forme stravy a nápojov. Vtedy telo nestíha a nie je schopné túto rovnováhu udržiavať.

99% nezdravých potravín sú kyslé potraviny (sladené nápoje, čipsy, hranolčeky, sladkosti, káva, cukor, umelé sladidlá, biele pečivo, alkohol, hovädzie, bravčové a kuracie mäso...). Ak chceme naše telo udržať dlhodobo zdravé, je potrebné konzumovať v prevažnej väčšine zásadité a neutrálne potraviny a kyslé potraviny konzumovať iba striedmo alebo vôbec.
Prekyslenie organizmu je spôsobené stravou. To, čo prijímame z našej stravy je totiž najdôležitejším faktorom nášho zdravia alebo choroby. Prekyslený organizmus je úrodnou pôdou pre rozvoj ochorení. Je príčinou rozvoja civilizačných ochorení, akútnych a chronických zápalov, srdcovo-cievnych ochorení, rakoviny, cukrovky, obezity, oslabenia imunity, poškodenia organizmu voľnými radikálmi, predčasného starnutia, osteoporózy, nedostatku energie, únavy a psychickej nevyrovnanosti.