Potraviny s protirakovinovým účinkom

12.09.2022

Strava je jedným z najvýznamnejších faktorov, ovplyvňujúcich zdravie alebo chorobu. Určité potraviny podporujú rozvoj ochorení, iné naopak rozvoju ochorení zabraňujú a dokonca vedia vo veľmi významnej miere pomôcť ich liečbe. V dnešnom článku si rozoberieme potraviny s protirakovinovým účinkom. Tieto potraviny by ste sa mali naučiť jedávať pravidelne.

Pred tým ako sa pustíme do potravín s protirakovinovým účinkom, je potrebné uvedomiť si, že samotné pridanie týchto potravín do jedálnička neurobí zázraky. Je potrebné, aby ste sa v prvom rade začali stravovať zdravo. Ak jete nezdravo a iba si raz denne dáte určitú protirakovinovú potravinu, týmto spôsobom nezabránite ochoreniu ani nepodporíte liečbu.



Rovnako je dôležité v akej forme protirakovinové potraviny (a iné zdravé potraviny) konzumujete. Potraviny by ste mali prijímať v čo najprirodzenejšej forme a bez nadmernej tepelnej úpravy. Varením sa ničia vitamíny, minerály a účinné látky v potravinách a navyše sa strava stáva viac antigénnou (intolerantnou) a obsahuje väčšie množstvo histamínu.

Potraviny s pro-rakovinovým účinkom

Prvým krokom v úprave stravy, pri prevencii a liečbe onkologických ochorení, by malo byť vyradenie potravín v pro-rakovinovým účinkom. Ide o potraviny, ktoré sú prozápalové, podporujú formovanie nádorov a znižujú funkciu imunitného systému. Medzi tieto potraviny patria všetky nezdravé potraviny - spracované potraviny, potraviny s vysokým obsahom cukru, sladené nápoje, potraviny s chemickými farbivami, ochucovadlami a obsahom éčok, saturované tuky, nadmerné množstvo mäsa a mäsových výrobkov a mnohé ďalšie.

Cukor je vysoko pro-rakovinový. Rakovinové bunky vychytávajú cukor a živia sa ním. To znamená, že ak pravidelne konzumujete cukor, kŕmite rakovinové bunky a podporujete ich rast a množenie. Nadmerná konzumácia mäsa a mäsových výrobkov významne ničí zdravý mikrobióm, čím významne znižuje imunitu a podporuje rozvoj nádorových ochorení. 

Až 80% imunity sídli v črevnom mikrobióme, preto je pri prevencii a liečbe rakoviny kľúčová náprava zdravia črevného mikrobiómu.

Zdravý podcast - 12. Liečba rakoviny prsníka zeleným jačmeňom


Potraviny s protirakovinovým účinkom


Brokolica 

Hlúbová zelenina (brokolica, karfiol, kapusta, ružičkový kel) má významné protirakovinové účinky. Najvýznamnejšou z týchto potravín je brokolica - pre vysoký obsah sulforafanu (jedna z najúčinnejších prírodných protirakovinových látok). Ak chcete príjem sulforafanu výraznejšie zvýšiť, je vhodné užívať ho aj vo forme doplnku stravy (najmä pri liečebnom použití).

Zelený jačmeň

Zelený jačmeň preukázateľne štúdiami zabraňuje rozvoju rakoviny a podporuje jej liečbu. Sama som sa zúčastnila jednej takejto štúdie, kedy sa dokázala liečebná a preventívna schopnosť zeleného jačmeňa pri rakovine prsníka u laboratórnych potkanov. Ak sa chcete dozvedieť viac o protirakovinovom účinku zeleného jačmeňa, vypočujte si podcastovú epizódu  Zdravý podcast - 12. Liečba rakoviny prsníka zeleným jačmeňom.



Kurkuma

Kurkuma obsahuje polyfenol kurkumín (svetložltý flavonoid). Kurkumín je primárnou aktívnou zložkou kurkumy a má významné antioxidačné, protizápalové a protirakovinové účinky. Má za sebou početné štúdie, svedčiace o jeho protirakovinovom účinku. Potláča tvorbu nádorov, rast nádorov a formovanie metastáz. Navyše podporuje imunitu a zdravie tráviaceho systému.

Chlorella

V prevencii a liečbe rakoviny je dôležitá aj sladkovodná riasa chlorella. Chlorella zvyšuje počet a aktivitu makrofágov (obranných bielych krviniek), ktoré vychytávajú rakovinové bunky a obsahuje CGF - rastový faktor, potlačujúci rast nádorov. Významne zvyšuje imunitu. Na jej protirakovinovom účinku sa podieľa aj vysoký obsah chlorofylu, vitamínu A a betakaroténu. 

Potraviny s obsahom flavonoidov

Flavonoidy sú prírodné látky, nachádzajúce sa v malých množstvách v ovocí, zelenine, v kvetoch, v čaji a iných potravinách. Výskumy dokázali, že flavonoidy majú významný protirakovinový, protizápalový a antioxidačný účinok. Bohato sú zastúpené napríklad v čučoriedkach, čiernych ríbezliach, černiciach, açai, citrusových plodoch (citróny) a cibuli.

 

Potraviny s obsahom karotenoidov

Karotenoidy (napr. beta-karotén) sú derivátmi vitamínu A. Majú silné protirakovinové účinky, zvyšujú imunitu a podporujú detoxikáciu. Ide o pigmenty, nachádzajúce sa v jasno žltom, oranžovom a červenom ovocí a zelenine - citrusové ovocie, mrkva, tekvica, sladké zemiaky. 

Reishi

Reishi má výrazné protirakovinové účinky. Štúdie dokázali, že užívanie huby vedie k deštrukcii rakovinových buniek. Reishi navyše zvyšuje imunitu, má antioxidačné účinky a znižuje hladinu cukru v krvi (zníženie výživy rakovinových buniek). V Číne je nazývaná ''huba nesmrteľnosti''.

Čítajte tiež:

Zelené potraviny

Funkčná medicína a liečba príčiny
Cukor ničí vaše zdravie


Skopírujte si nasledujúci zľavový kód a zadajte ho pri objednávke na stránkach www.vceliamaterskakasicka.sk alebo www.bee-well.sk:

Zľavový kód: 98fi-6bxl-bab1

Viac o včelej materskej kašičke a jej zdravotných účinkoch v článku.