Nie je kalória ako kalória
Aj vy patríte medzi ľudí, ktorí sa boja nadbytočných kalórií a myslia si, že kalórie sú príčinou priberania, celkového nezdravého zloženia tela a rizika rozvoja ochorení? Alebo patríte medzi ľudí, ktorí radi počítajú kalórie? Dnes si vysvetlíme prečo nie je kalória ako kalória.
Nie všetky kalórie sú rovnocenné. V minulosti platilo zastarané pravidlo, že čím viac kalórií prijmeš, tým viac musíš vydať, aby si nemal príjem vyšší ako výdaj. Do určitej miery je toto tvrdenie pravdivé, zabúda však aj na ďalšie faktory, ktoré vplývajú na zdravie stravy.

1 kalória, ktorú získate z jablka nie je rovnocenná jednej kalórii z hranolčekov. Teoreticky možno povedať, že tieto kalórie sú identické. Áno, čo sa týka kvantity sú. Jedna kalória môže byť stále iba jedna kalória. Avšak sami dobre viete, že jablko je zdravšie ako hranolček. Kľúč je v tom, zamerať sa nie na kvantitatívnu hodnotu kalórií (množstvo), ale na ich kvalitatívnu hodnotu (z akého zdroja kalória pochádza, obsahuje tento zdroj aj ďalšie živiny?).
Kvantitatívnou hodnotou je množstvo - 20 kalórií je viac ako 10 kalórií. Ak ale zjete 20 kalórií vo forme jablka, stále ste pre svoje telo urobili viac, ako keby ste prijali 10 kalórií vo forme hranolčekov. Čo sa týka kvalitatívnej hodnoty totiž jablko ďaleko presahuje hranolčeky. Obsahuje v sebe veľké množstvo telu prospešných živín, vitamínov, minerálov a antioxidantov.
To sa o smaženom hranolčeku povedať nedá. V prípade hranolčeku a ďalších nezdravých potravín, často prijímate iba ‘’čisté kalórie’’ bez ''kvalitatívnej hodnoty’’ alebo ešte horšie, prijímate potraviny s negatívnou kvalitatívnou hodnotou pre obsah nezdravých cukrov, tukov, konzervantov a ďalších telu neprospešných látok, ktoré prispievajú k obezite a chorobe.
Je preto dôležité zamerať sa na to, z čoho kalória pochádza. Kalórie nemusíte počítať, stačí, ak sa zameriate na príjem zdravých a kvalitných, telu prospešných potravín.