Prírodné probiotiká
Probiotiká vo veľkej miere podporujú zdravie vášho čreva a vaše celkové zdravie. Zabezpečujú budovanie kvalitného mikrobiómu. ktorý má dôležitú úlohu v ochrane pred chorobnými baktériami a ďalšími mikroorganizmami. Vďaka pravidelnému príjmu kvalitných probiotík priamo podporujete vašu obranyschopnosť a zvyšujete vašu imunitu.
Čo sú probiotiká?
Slovo ''pro biotic'' pochádza z gréčtiny a znamená ''pre život''. Tvorí opak výrazu antibiotikum (anti - proti, biotic - život). Probiotiká sú kultúry mikroskopických organizmov, ktoré sú prospešné pre náš organizmus . Zaraďujeme k nim napríklad laktobacily a bifidobaktérie.

Prírodné vs. syntetické probiotiká
Probiotiká z lekárne sa nevyrovnajú probiotikám, nachádzajúcim sa v prirodzenej strave. Konzumácia probiotík v tabletkovej forme je jednoduchšia, no z dlhodobého a zdravotného hľadiska je omnoho lepšie sa zamerať na pravidelné dopĺňanie probiotík stravou. Účinok takýchto probiotík je omnoho silnejší a efektívnejší. Navyše si doplníte ďalšie potrebné živiny.
Užívanie syntetických probiotík môže byť z krátkodobého hľadiska riešením, no dlhodobým užívaním do vášho tela prijímate cudzorodé látky, najmä v podobe kapsuly, v ktorej sú probiotiká uskladnené. To môže mať vo výsledku negatívny efekt na váš tráviaci systém.
Zdroje prírodných probiotík
Jogurt
Patrí medzi najznámejšie prírodné probiotiká. Okrem toho je významným zdrojom bielkovín, vápnika a vitamínu D. Môže byť z kravského, kozieho alebo ovčieho mlieka.
Bryndza
Patrí medzi najlepšie prírodné probiotiká, pretože je jedným z ich najhodnotnejších zdrojov. Môže obsahovať až do 30 probiotických kmeňov.
Zrejúci syr
Veľa syrov vzniká fermentáciou, ale nie všetky fermentované syry vám dodajú probiotiká. Zdrojmi probiotík sú napríklad syry cheddar, gouda, parmezán a ementál.
Kefír
Kefír má mierne kyslú chuť a môže obsahovať až 20 probiotických kmeňov. Mimo toho pôsobí protinádorovo, antimikrobiálne a je skvelý antioxidant a imunomodulátor (posilňuje imunitu).
Acidofilné mlieko
Acidofilné mlieko je kravské mlieko, obohatené o probiotické kultúry. Osladené acidofilné mlieko nie je dobrý zdroj, obsahuje veľa cukru a málo probiotík.
Kyslá kapusta
Kyslá kapusta je fermentovaná potravina. Má vysoký obsah enzýmov a probiotík.
Jablčný ocot
Jablčný ocot je skvelé probiotikum. Stačí užiť 1 čajovú lyžička denne.
Kvasené uhorky
Zdrojom probiotík sú aj kvasené uhorky naložené vo vode s morskou soľou. Uhorky naložené v octe probiotiká neobsahujú, pretože ocot zabraňuje rastu prospešných baktérií.
Vplyv probiotík na zdravie
Ak budete vaše telo pravidelne zásobovať dostatočným množstvom kvalitných probiotík, vaše zdravie vám poďakuje. Zlepšíte si kvalitu vášho mikrobiómu (v čreve, na koži a v ďalších častiach tela), posilníte si imunitu, zlepšíte si trávenie, udržíte si zdravú váhu, zlepšíte si zdravie vašej kože, znížite depresiu (mikrobióm vplýva aj na psychické zdravie), zvýšite si energiu, znížite si riziko rozvoja alergií, ekzému, nádchy, chrípky a ďalších infekčných ochorení.