Kyslé a zásadité potraviny

06.05.2021

Ak chceme naše telo udržať dlhodobo zdravé, vyhnúť sa ochoreniam a rovnako zabrániť predčasnému starnutiu, je potrebné, aby sme v našej strave prijímali prevažne zásadité a neutrálne potraviny a vyvarovali sa kyslím potravinám, ktoré spôsobujú narušenie homeostázy tela, prekyslenie organizmu, rozvoj civilizačných ochorení a predčasné starnutie tela.

Zásadité potraviny by mali predstavovať minimálne 60% našej stravy. Zvyšok by mali tvoriť neutrálne potraviny a kyslé potraviny by mali tvoriť najmenší podiel prijatej potravy.



Zásadité potraviny

Medzi zásadité potraviny sa radia všetky zdravé potraviny. Najrozsiahlejšou skupinou zásaditých potravín je ovocie a zelenina (banány, avokádo, citróny, čučoriedky, grepy, hrozno, jahody, maliny, mango, kivi, melón, slivky, pomaranče, brokolica, cesnak, cuketa, baklažán, mrkva, špenát, listový šalát, zemiaky, uhorka, klíčky, reďkovka, morské riasy, zeler... ), huby, orechy a semená (lieskovce, mandle, slnečnicové semená, tekvicové semená), strukoviny (fazuľa), obilniny (pohánka, sójová múka), mlieko a mliečne výrobky (čerstvo nadojené mlieko z dvora, rastlinné mlieka), vaječný žĺtok, nápoje (bylinkový čaj, voda, nesýtená minerálka).

Neutrálne potraviny

Medzi neutrálne potraviny sa zaraďujú niektoré druhy zeleniny (cibuľa, kel, paprika, rajčiny, varený špenát), šampiňóny, orechy a semená (vlašské orechy, kešu, pistácie, gaštany), strukoviny (zelený hrášok), obilniny (celozrnná ryža, celozrnné produkty, celozrnný chlieb, amarant, proso), mlieko a mliečne výrobky (jogurt, kefír, čerstvá smotana).

Kyslé potraviny

Medzi kyslé potraviny sa zaraďujú všetky notoricky známe nezdravé potraviny, ako sladené nápoje, cukor, sladkosti, koláče, čipsy, hranolčeky, pizza, alkohol a spracované potraviny. Rovnako sa k nim ale zaraďuje i konzervovaná zelenina, niektoré strukoviny (sušený hrach, kukurica, šošovica), arašidy, mlieko a mliečne výrobky (plnotučné trvanlivé mlieko, syry, mozzarella, tvaroh, kyslá smotana), vajcia, niektoré obilniny (biely chlieb, cestoviny, ovsené vločky, lúpaná ryža, pšeničné výrobky), mäso a ryby, nápoje (káva, sýtené minerálky).