Kvalitná káva verzus kvalitný zelený čaj
Spoločnosť sa delí na ľudí, ktorí pijú pravidelne každé ráno kávu (tých je väčšina - asi 95%) a ľudí, ktorý svoj deň začínajú šálkou kvalitného zeleného čaju (prípadne iného čaju podľa preferencie). Či už patríte k prvej alebo druhej skupine, je potrebné pochopiť pár faktov, ktoré vás navedú k tomu, ktorý z týchto nápojov je z dlhodobého hľadiska lepší pre vaše zdravie.
Kvalita nápoja a pôvod surovín je dôležitý
Či už ste kávičkár alebo skôr čajový typ, v oboch prípadoch môže byť váš obľúbený nápoj zdraviu prospešný alebo naopak zdraviu škodlivý. Primárne by ste sa mali zamerať nie na to či budete piť kávu alebo čaj (prípadne tieto nápoje vzájomne kombinovať), ale na to, aký kvalitný zelený čaj alebo akú kvalitnú kávu budete piť. Oba nápoje môžu byť zdravé alebo nezdravé.
Či už pijete denne nekvalitnú instantnú kávu s cukrom a mliekom do kávy alebo nekvalitný zelený čaj zo supermarketu, plný konzervačných látok, aróm a dochucovadiel, vaše telo vám za dennú dávku tohto nápoja určite nepoďakuje. Podstatou je kvalita a čistota surovín, nie to, o aký typ nápoja sa jedná. Zelený čaj môže byť zdravý aj nezdravý, rovnako aj šálka kávy.

Zdravá vs. nezdravá káva
Nezdravá káva je akákoľvek káva, obsahujúca nekvalitné, zdraviu škodlivé suroviny. Medzi takéto kávy patrí akákoľvek instantná káva, káva s cukrom a mliekom do kávy, klasické cappuccino a latte s obsahom cukru, nekvalitnej kávy a nekvalitného trvanlivého mlieka. Tieto kávy obsahujú vysoké množstvo zdraviu škodlivých látok. Problém nastáva nie len, keď sa konzumujú dlhodobo (najhorší scenár), ale môže nastať už po 1 vypití nezdravej kávy. Takáto káva narušuje zdravie čreva, zdravie črevného mikrobiómu a vedie k postupnému rozvoju ochorení, poklesu celkovej imunity, rozvratu organizmu, obezite a rýchlejšiemu starnutiu tela.
Základnou zdravou kávou je kvalitné espresso bez mlieka a bez cukru. Ak túžite po cappuccine alebo latte i táto káva sa dá urobiť v zdravej verzii, kedy ju pripravíte zo zdravých surovín: kvalitná káva, rastlinné mlieko (kokosové, mandľové), bez pridania cukru. Takáto káva môže mať zdravotné benefity pre vaše telo a nenarušuje zdravie črevného mikrobiómu.
Zdravý vs. nezdravý zelený čaj
Čaj zo supermarketu nie je taký kvalitný ako čaj z čajovne. A to platí pre akýkoľvek typ čaju. Ak by ste niekedy navštívili pôvodné miesto, kde sa zbierajú čajové listy, vedeli by ste, aký čaj je naozaj kvalitný. Čaje predávajúce sa v supermarketoch, sú iba odpadom, ktorý zostane pri výrobe rôznych tried čajov (od najkvalitnejších až po menej kvalitné). Žiaden čaj zo supermarketu nebude nikdy taký kvalitný ako poctivý čaj z čajovne. Navyše je presiaknutý množstvom rôznych zdraviu škodlivých látok - konzervanty, arómy, farbivá, ochucovadlá a ďalšie. Ak takýto čaj pijete pravidelne, v skutočnosti svojmu zdraviu škodíte a nie pomáhate.
Je preto naozaj dôležité pozerať na pôvod surovín, ktoré do vášho tela prijímate a vyberať si iba vysoko kvalitný zelený čaj, ktorý neobsahuje žiadne škodlivé látky a je nabitý zdraviu prospešnými antioxidantami, chráni vás pred rozvojom ochorení a spomaľuje starnutie tela.
Dôležité je množstvo (dávka)
Vo farmakológii (náuka o liečivách) je vždy dôležité množstvo. Látka môže byť liekom i jedom. To, čo určuje jej toxicitu alebo liečebný účinok, je množstvo podanej látky. Veľké množstvo látok je ale napriek tomu vždy toxínom a nikdy nie liekom, nezávisle od množstva podanej dávky. Toto tvrdenie platí i u obľúbeného nápoja - kávy. Na pochopenie - nezdravá káva vždy škodí zdraviu, zdravá káva môže podporiť zdravie, závisle od množstva. V prípade zeleného čaju možno povedať, že kvalitný zelený čaj má tendenciu byť liekom, nezávisle od množstva.
Prečo nie je dobré piť nadmerné množstvo kávy? Káva má budivý účinok a vysoko aktivuje sympatikový nervový systém. Nadmerná prevaha aktivity sympatikového nervového systému znižuje zdravie a podporuje rozvoj ochorení. Naším cieľom je byť čo najviac v prevahe aktivity parasympatikového nervového systému a práve v tomto smere vyhráva práve zelený čaj.
Čítaj tiež: Sympatikový a parasympatikový nervový systém
Ďalším faktorom je narušenie črevného mikrobiómu nadmerným pitím kávy. Aj keď je káva kvalitná, nadmerné množstvo kávy môže narušovať pH čreva a spôsobovať nerovnováhu.
Čítaj tiež: Ľudský mikrobióm, Kyslé a zásadité potraviny
Koľko kávy je ideálne množstvo?
Kvalitnú kávu odporúčam piť maximálne 1 - 2 x denne (ideálne 1x za deň), prípadne striedať dni, kedy budete piť zelený čaj a kedy kávu (napr. 5x týždenne piť kvalitný zelený čaj a 2x týždenne piť šálku kvalitnej kávy). Nadmerné množstvo kávy zvyšuje aktivitu sympatikového nervového systému, narušuje črevný mikrobióm, zvyšuje krvný tlak a je rizikové pre rozvoj srdcovo-cievnych ochorení. Snažte sa preto neprekračovať ideálne množstvo kávy.