Jedzte do krásy a mladosti

06.06.2022

Jedlo, ktoré pravidelne jedávate, vplýva na vaše zdravie, krásu aj mladosť. Ak chcete zvýšiť svoju atraktivitu a zároveň spomaliť starnutie, je potrebné dávať pozor na to, čo konzumujete. Krása vychádza zvnútra a kvalitná strava porazí aj ten najlepší anti-agingový krém.

Výživa sa odráža na vašom vzhľade

Ak pravidelne jedávate nezdravú a nekvalitnú stravu, zhoršuje sa zdravie a vitalita vašich buniek a vzhľad celého vášho tela. Bunky sú základnými stavebnými jednotkami tela. Ak nemajú kvalitný materiál na svoju výstavbu, vytvárajú menej kvalitné tkanivá. Menej kvalitné tkanivo znamená vyššiu náchylnosť na rozvoj ochorení a zároveň úbytok z telesnej krásy.



Pretože primárnym cieľom vášho tela je udržiavať vás nažive, pokiaľ príde do krízovej situácie, kedy nemá dostatočné a kvalitné suroviny na výstavbu vášho tela, ako prvé obetuje životne menej dôležité aspekty svojho ja. Preto dochádza k starnutiu, poklesu obsahu kolagénu a elastínu v koži, objaveniu vrások, tvorbe stareckých škvŕn a šediveniu vlasov. Telo šetrí energiu na životne nevyhnutné procesy a postupne, krok po kroku, obetuje vašu mladosť a krásu.

Nezdravá strava a jej vplyv na krásu

Nezdravá strava je zabijakom zdravia i krásy. Vedie k rozvoju ochorení, predčasnému starnutiu a poškodzovaniu tkanív. Vplýva nie len na vašu telesnú hmotnosť a obsah tuku v tele, ale aj na kvalitu vašej kože (obsah kolagénových a elastínových vlákien, množstvo kyseliny hyalurónovej v koži, pigmentácia kože, elasticita kože, tvorba vrások, ovísanie kože), vlasov (lámanie vlasov, šedivenie vlasov, matné, suché a poškodené vlasy), nechtov (lámanie nechtov, pigmentácie), svalov (tvárové svaly a fascie, svaly zvyšku tela) a ďalších tkanív. 

Poškodenie vnútorných orgánov sa navyše odráža priamo na koži a na vzhľade tváre. Mnoho ochorení (poškodenie vnútorných orgánov, tkanív a buniek) alebo stavov pred rozvojom ochorení, kedy ešte nie je stanovená diagnóza, ale telo smeruje k ochoreniu (prejaví sa až o niekoľko rokov, zatiaľ ešte z posledných síl telo zvláda udržiavať svoju integritu), je priamo viditeľných už pri pohľade na daného človeka. Toto poznanie je známym faktom v medicíne.



Zdravý podcast - 53. Čo spôsobuje starnutie

Na vzhľad tváre a zvyšku tela vplýva nie len typická nezdravá strava (vysoký príjem cukru, spracované potraviny, tučné jedlá, hormóny v potrave, nadbytok kalórií), ale i podvýživa - nedostatok látok, potrebných pre zdravie tela, ktoré sú stavebnými komponentami buniek a tkanív (nedostatok zdravých cukrov, tukov, bielkovín, vody, vitamínov a minerálov).

Vplyv nezdravej stravy a nedostatočne kvalitnej výživy sa na kráse tela odráža často s vekom. Mladé telo dokáže viac odolávať nedostatku potrebných živín a nadbytku toxínov, prítomných v potrave, ako staršie telo. Práve z tohto dôvodu je viditeľné rapídne starnutie a úbytok krásy u väčšiny populácie pri dosiahnutí určitého veku (postupný úbytok krásy po 30. - 35. r. života).


Ako podporiť stravou krásu a mladosť? 


Vitamín C a tvorba kolagénu

S vekom postupne klesá množstvo kolagénu v pleti. Pri poklese obsahu kolagénu pleť stráca svoju pevnú štruktúru a stáva sa tenšou, menej elastickou, povednutejšou a náchylnejšou na formovanie vrások. Vitamín C je nevyhnutný na syntézu kolagénu - podporuje jeho prirodzenú tvorbu v koži. Jedzte preto veľa ovocia a zeleniny, obsahujúcej vitamín C - citrusy (najmä citróny, pomaranče, grepy), lesné ovocie, rajčiny, zelenú papriku a ďalšie prirodzené zdroje.

Vitamín A a Betakarotén - ochrana pred slnkom a poškodením kože

Najrizikovejším faktorom, urýchľujúcim starnutie pleti, je UVA a UVB žiarenie, dopadajúce na kožu slnečnými lúčmi. Slnečné žiarenie je pre celkové zdravie žiaduce, no nadmerné vystavovanie pleti UVA a UVB lúčom bez ochrany, podporuje rýchlejšie starnutie kože, spálenie pokožky a tvorbu pigmentových škvŕn. Prirodzenú ochranu vám poskytne pravidelná konzumácia vitamínu A a Betakaroténu v potrave - mrkva, mango, špenát, marhule, melón...

Kvalitné bielkoviny a obnova buniek

Bielkoviny sú základnými stavebnými látkami buniek. Potrebujú ich všetky tkanivá a systémy tela. Obnova buniek tela, zahŕňajúca kožné bunky, vyžaduje pravidelný prísun bielkovín. Ak telo postráda tieto základné suroviny, nevyhnutné na stavbu buniek, zostávajú v tele staré bunky a nenahrádzajú sa novými, mladými bunkami. Na kvalitnú výstavbu tkanív je potrebný prísun kvalitných bielkovín (vajcia, ryby, strukoviny, organické mäso a mliečne produkty).



Zdravý podcast - 54. Ako spomaliť starnutie


Zdravé tuky a bunkové membrány

Koža i ostatné tkanivá obsahujú aj tukové zložky, nachádzajúce sa najmä v membránach buniek. Z tohto dôvodu je, mimo bielkovín, potrebné pravidelne konzumovať i zdravé tuky. Tie nájdete predovšetkým v avokáde, olivovom oleji, orechoch a semenách. Výborné sú napríklad chia semienka, ľanové a tekvicové semienka, vlašské orechy, para orechy a mandle.

Dostatočná a kvalitná hydratácia - voda v potravinách

Vedeli ste, že ak vypijete pohár vody s ovocím alebo zeleninu, zabezpečíte svojmu telu väčšiu hydratáciu ako keby ste vypili iba pohár vody? Dôležité je nie len to, koľko vody denne prijmete, ale i to, koľko vody zostane v bunkách (zvyšok sa z tela vylúči močom a potom alebo zostáva v priestore medzi bunkami, kedy ide o zadržiavanie vody v tele - opuchy).

Výskumami sa ukázalo, že voda prijatá v kombinácii s ovocím alebo zeleninou, zabezpečí, že táto voda zostane v bunkách a skutočne ich hydratuje. Vhodné sú predovšetkým smoothie a konzumácia ovocia, obsahujúceho veľké množstvo vody (melón, pomaranče, grepy).

Vyhýbanie sa hormónom a antibiotikám v strave

Veľké množstvo potravín je žiaľ v súčasnosti preplnené hormónmi a antibiotikami. Ide najmä o živočíšne produkty - mäso (predovšetkým kuracie) a mliečne produkty. Hormóny obsiahnuté v potravinách ovplyvňujú správanie buniek a spôsobujú hormonálnu nerovnováhu v tele. Môžu viesť k priberaniu, tvorbe akné, predčasnému starnutiu, zadržiavaniu vody v tele a ďalšiemu narušovaniu zdravia a krásy. Rovnako škodlivo pôsobia antibiotiká, ktoré sa do tela človeka dostávajú často nepriamo, cez konzumáciu mäsa a mliečnych produktov. Potravinársky priemysel je najväčším spotrebiteľom antibiotík (prevyšuje užívanie antibiotík ľuďmi).

Čítajte tiež:

Krása vychádza zvnútra