Cukor ničí vaše zdravie
Vieme, že nadmerná konzumácia cukru a potravín bohatých na jednoduché sacharidy nie je prospešná pre naše zdravie. Aké sú ale konkrétne nežiadúce účinky cukru na naše telo? Prečo by sme sa mali cukru vyhýbať a snažiť sa udržiavať hladinu krvného cukru na nízkej úrovni?
Cukrovka 2. typu
Asi najznámejším negatívnym dopadom nadmernej konzumácie cukru je cukrovka 2. typu. Príčinou vzniku cukrovky 2. typu je nezdravý životný štýl, najmä konzumácia nadmerného množstva cukru, nezdravých potravín, sedavý spôsob života a absencia pohybu. Pri príjme nadmerného množstva cukru sa do krvi neustále vyplavuje vo vysokých množstvách inzulín, čo spôsobí, že jedného dňa naň bunky získajú rezistenciu (inzulín transportuje glukózu z krvi do buniek) a prestane plniť svoju funkciu (znižovanie hladiny krvného cukru).

Chronický pokles imunity
Za normálnych okolností začína trávenie cukrov v ústach a pokračuje trávením v žalúdku. Pri konzumácii nezdravých potravín s vysokým obsahom cukru a konzumácii spracovaných potravín - ako zmrzlina, sladkosti, zákusky, hamburgery, hranolčeky, pizza sa vylučuje nadmerné množstvo pankreatických enzýmov, pretože je tieto potraviny pre telo ťažké rozložiť a vyčistiť tráviaci systém. Enzýmy nestačia a do žalúdka začnú prechádzať biele krvinky, ktoré pomáhajú z tela tieto nezdravé potraviny odstraňovať, čo sa deje procesom zvaným fagocytóza. Takto biele krvinky opakovane pomáhajú rozložiť potravu a keď sa to deje dlhodobo, biele krvinky sa vyčerpajú a telo má chronický pokles bielych krviniek.
Urýchlenie starnutia
Osteoporóza
Nezdravé sladené nápoje ako coca-cola, kofola, pepsi, sprite a mnohé ďalšie obsahujú veľké množstvo fosforu (sú jeho najväčším zdrojom). Fosfor je spoločne s vápnikom základnou stavebnou zložkou kostí a zubov. Vápnik a fosfor sa vzájomne ovplyvňujú a musia byť v rovnováhe. Ak pijeme veľké množstvo sladených nápojov, dochádza k osteoklastickému rozpadu kostí, vylučovaniu vápnika z kostí do krvi a následne k osteoporóze.
Ateroskleróza
Mnoho ľudí si myslí, že najväčším a jediným rizikovým faktorom rozvoja aterosklerózy a srdcovo - cievnych ochorení, ako srdcový infarkt a cievna mozgová príhoda je cholesterol a krvné tuky. Jednou z hlavných príčinou rozvoja aterosklerózy je nadmerná konzumácia cukru a následná vysoká hladina krvného cukru. Vysoká hladia krvného cukru ničí výstelku ciev (endotel) a spôsobuje rozvoj aterosklerózy. Ateroskleróza a srdcovo - cievne ochorenia sú jednými z najviac rozšírených ochorení a jednými z najčastejších príčin úmrtia v našej krajine.
Rakovina
Na záver najväčší strašiak spomedzi všetkých ochorení. Je dokázané, že vysoká konzumácia cukru mnohonásobne zvyšuje riziko rakoviny. Rakovinové bunky milujú cukor, je pre nich potravou. Nízky príjem cukru ich vie naopak vyhladovať. Rakovinové bunky sú tak senzitívne na cukor, že dokonca i na odhaľovanie a zobrazovanie rakovinových ložísk sa používa glukóza, ktorú rakovinové bunky vychytávajú. Ak sa chcete vyhnúť rozvoju rakoviny, znížte konzumáciu cukru na minimum. Nemusíte sa báť ovocia, zeleniny a zdravých sacharidov, tie sú pre vaše telo prospešné, no mali by ste vyradiť jednoduché sacharidy v nezdravých potravinách.