Ako tuky v potrave rozhodujú o zdraví vašich buniek

17.04.2023

Vedeli ste, že tuky, ktoré pravidelne prijímate v potrave, vo veľmi významnej miere rozhodujú o zdraví všetkých vašich buniek a tým pádom aj o zdraví celého vášho tela? Vonkajšia membrána každej ľudskej bunky sa skladá s tukov. A membrány buniek sa formujú z tukov, ktoré prijímame v potrave. Príjem tukov z potravy navyše zásadne vplýva na zdravie mitochondrií a tvorbu energie. Je preto extrémne dôležité mať vo svojej strave dostatok zdravých a kvalitných tukov.

Bunková membrána

Bunková membrána je vonkajším obalom buniek. Každá bunka vášho tela má vonkajšiu membránu, ktorá ju oddeľuje od vonkajšieho prostredia. Táto membrána sa skladá primárne z tukov - fosfolipidov. Tieto tuky sa formujú z tukov, ktoré pravidelne prijímame v potrave. Ak máme v našej strave nedostatok zdravých tukov alebo prijímame toxické, nezdravé tuky, bunkové membrány našich buniek sú poškodené biologicky, anatomicky aj funkčne.

Bunky tela sa pravidelne obnovujú. Ľudské telo nie je od narodenia do konca života tvorené tými istými bunkami. Bunky postupne zanikajú a tvoria sa nové bunky, ktoré ich nahradzujú. Tento proces prebieha neustále a každý typ buniek má iný čas života. Je extrémne dôležité ako sa stravujeme, pretože to, aké nové bunky sa v tele vybudujú, závisí primárne od toho akú máme stravu. Makroživiny a mikroživiny z potravy sú stavebnými zložkami vašich buniek. A v tvorbe buniek zohrávajú významnú úlohu tuky, nevyhnutné na tvorbu bunkových membrán.


Funkcia bunkovej membrány

Bunková membrána predstavuje hlavné miesto medzibunkovej komunikácie a komunikácie celého tela s jednotlivými bunkami pomocou drobných molekúl. Každá bunková membrána má na svojom povrchu rôzne receptory, na ktoré sa tieto molekuly upínajú a dávajú bunke signál. Napríklad sa na inzulínový receptor bunky pripne glukóza, ktorá dá signál telu, aby sa do krvi vyplavil inzulín a znížil hladinu cukru v krvi. Bunkové receptory majú obrovské množstvo zdraviu nevyhnutných funkcií a tieto funkcie vykonávajú najmä prostredníctvom bunkových receptorov.

Ak dôjde k poškodeniu bunkovej membrány alebo sa tvoria bunky s poškodenými bunkovými membránami, bunka prestáva správne vykonávať svoju funkciu. Bunková membrána začne oxidovať (rovnako ako oxiduje tuk v potravinách), poškodzujú sa bunkové receptory a tvoria sa nové, nefunkčné receptory, bunka prestáva vykonávať správne svoje funkcie, je poškodená a je potrebné, aby bola nahradená zdravou bunkou. Ak ale nemáme v potrave zdravé a kvalitné tuky na vyhotovenie nových bunkových membrán a nových buniek, telo nedokáže túto poškodenú bunku adekvátne nahradiť a ďalej vytvára iba nové bunky s poškodenou funkciou.

Poškodenie mitochondrií 

Mitochondrie sú energetickými centrami buniek. Produkujú ATP molekulu, ktorá dodáva telu energiu, potrebnú na život. Ak sa produkcia ATP mitochondriami zastaví, okamžite nastane smrť. Denne vyprodukujete rovnaké množstvo ATP molekúl ako je hmotnosť celého vášho tela. Zdravie mitochondrií a správna, dostatočná produkcia ATP molekúl sú preto extrémne dôležité pre energiu, udržania zdravia a života. Poškodenie mitochondrií a nedostatočná produkcia ATP spôsobujú nadmernú únavu, urýchlené statnutie a rozvoj všetkých známych ochorení.

Nezdravé formy tukov sú toxické pre mitochondrie, pretože poškodzujú kardiolipín, nachádzajúci sa na vnútornej strane mitochondriálnej membrány.  Mnohé tuky sú toxické pre mitochondrie, pretože sú nestabilné a rýchlo oxidujú pri zvýšenej teplote alebo pri expozícii slnečnému žiareniu. Oxidačné produkty tukov poškodzujú kardiolipín mitochondrií. Navyše sa oxidáciou tukov tvoria toxické aldehydy, poškodzujúce bunky a zdravie celého tela.

Najviac náchylné na oxidáciu teplom a svetlom sú polynenasytené mastné kyseliny v rastlinných olejoch. Rastlinné oleje (mimo lisovaných za studena), sú vysoko tepelne spracované ešte predtým ako sa dostanú na váš stôl.  Najviac odolný voči oxidácii je saturovaný tuk (kvalitné živočíšne maslo, ghee maslo, kokosový olej). Ak svoje jedlo tepelne upravujete, vyberajte si skôr saturované tuky a rastlinné oleje, lisované za studena, odolné voči vysokým teplotám.




Nezdravé tuky a ich vplyv na zdravie

Nezdravé tuky, nachádzajúce sa v nezdravých rastlinných olejoch (hlavne slnečnicový olej), vysmážaných a vysokospracovaných jedlách, sladkostiach, slaných potravinách, nezdravých mäsových výrobkoch a živočíšnych tukoch a ďalších nezdravých potravinách, ktoré sa v populácii pravidelne konzumujú, spôsobujú nie len srdcovo-cievne ochorenia (najmä ateroskleróza, srdcový infarkt a mozgová príhoda - celosvetovo najčastejšie príčiny úmrtnosti), ale aj poškodzovanie samotných buniek a mitochondrií a tým pádom aj rozvoj ďalších ochorení.

Tieto tuky spôsobujú poškodzovanie bunkových membrán, ich oxidáciu a narušenie bunkových receptorov a funkcie buniek. Rovnako spôsobujú poškodzovanie mitochondrií a nedostatočnú tvorbu ATP molekúl. Naopak, v tele často chýbajú dôležité, zdraviu nevyhnuté zdroje zdravých tukov, ktoré umožnia tvorbu zdravých buniek so zdravými bunkovými membránami. Ak sa stravovanie nezmení, telo nedokáže poškodené bunky nahradiť a rozvíja sa ochorenie.

Z dôvodu vysokej miery oxidácie pre zdravie človeka mimo nadmernej konzumácie saturovaných živočíšnych tukov (vysoké zdravotné riziko) nie je zdraviu prospešná ani konzumácia tepelne spracovaných polynenasýtených a mononenasýtených tukov, ktoré nie sú odolné voči vysokým teplotám. Výnimkou sú tepelne odolné polynenasýtené a mononenasýtené tuky a konzumácia týchto tukov bez ich tepelného spracovania.


Zdravé tuky a podpora zdravia 

Dôležitou súčasťou zdravého stravovania je vyradenie nezdravých tukov, ktoré oxidujú bunkové membrány a poškodzujú bunkové funkcie a mitochondrie a ich náhrada dostatočným množstvom zdravých tukov. Zdravé tuky nájdete napríklad v olivovom oleji, kokosovom oleji, ghee masle, rybách, avokáde a vo všetkých orechoch a semenách. Je dôležité, aby ste zdravé tuky prijímali v potrave v dostatočnom množstve, z rôznych zdrojov, pravidelne každý deň. Zdravé tuky jedzte bez tepelného spracovania, skladujte ich v chlade a tme a na varenie si vyberajte tepelne odolné rastlinné oleje (napr. kokosový olej) alebo ghee maslo. 

V populácii dlhodobo prevládal mýtus, že akýkoľvek tuk je nezdravý a preto by sme sa mali tukom vyhýbať. Všetky makroživiny sú pre zdravie ľudského tela dôležité. Prestaňte sa báť všetkých tukov (strach z nezdravých tukov je oprávnený) a zaraďte do vášho pravidelného jedálnička zdravé a kvalitné tuky. Zdravé tuky sú životne dôležité pre zdravie všetkých vašich buniek a bunkových membrán, zdravie nervového systému, hormonálneho systému a ďalších. 

Čítajte tiež:

Ako ovplyvňuje hladina krvného cukru vaše zdravie a mladosť

Nie každý cholesterol je zlý

Využitie vlastných kmeňových buniek v liečbe a anti-agingu