Ako ovplyvňuje hladina krvného cukru vaše zdravie a mladosť

03.02.2023

Dlhododobé udržiavanie nízkej hladiny krvného cukru (krvnej glukózy) je dôležité nie len pre ľudí s cukrovkou I. a II. typu a inými život ohrozujúcimi metabolickými ochoreniami. Je dôležité pre každého jedného z nás. Vysoká hladina krvného cukru (krátkodobá alebo dlhodobá) totiž spôsobuje závažné poškodzovania zdravia a predčasné starnutie ľudského tela.

Nárazové zvyšovanie hladiny cukru v krvi (spike glukózy), podobne ako aj dlhodobé pretrvávanie zvýšenej hladiny glukózy v krvi ovplyvňuje negatívne vaše telesné zdravie, váš biologický vek, vaše psychické zdravie, spôsobuje pokles imunity, zápal a rozvoj ochorení.



Čo sa deje v tele, keď sa zvýši krvný cukor?

Akonáhle sa zvýši hladina cukru v krvi, pankreas začne do krvi vyplavovať hormón inzulín, aby hladinu cukru v krvi znížil. Inzulín spôsobí, že cukor prejde z krvi do buniek, primárne do svalov, kde pôsobí ako zdroj energie, ďalej do pečene a zvyšných telesných orgánov a tkanív. Pankreas ale vyplavuje do krvi inzulín nie iba preto, aby sa v tele nerozvinula cukrovka, ktorej príčinou je nedostatočné vyplavovanie inzulínu alebo nedostatočná citlivosť buniek na inzulín. 

Pankreas vyplavuje inzulín predovšetkým preto, že ak zostáva hladina cukru v krvi dlhodobo zvýšená, dochádza ku glykácii bielkovín (väzba cukrov na biochemicky aktívne bielkoviny). Bielkoviny sú najdôležitejšími biochemickými zložkami ľudského tela, pretože všetky biochemicky aktívne molekuly v tele sú bielkoviny. Ak sa pravidelne zvyšuje hladina krvného cukru, na bielkoviny sa naväzuje cukor, čím poškodzuje ich štruktúru a funkciu.


Mechanizmus zvyšovania cukru v krvi

Ak pravidelne jedávajte vysokosacharidovú stravu, vyplavujete inzulín v nadmernom množstve. Postupom času sa vaše bunky tela stávajú rezistentnými na vyplavovanie inzulínu (nedostatočná citlivosť buniek na inzulín). To znamená, že cukor dostatočne neprechádza z krvi do buniek a hladina cukru v krvi zostáva dlhšie zvýšená. Navyše, ak sa hladina cukru v krvi zvýši nárazovo, telo nedokáže vyplaviť dostatočné množstvo inzulínu, aby sa hladina cukru v krvi dostatočne znížila. Tieto mechanizmy majú za následok väzbu cukru na bielkoviny.

Mimo sacharidových jedál má na hladinu cukru v krvi vplyv aj akútny a chronický stres. Stres v dôsledku aktivácie sympatikového nervového systému, adrenalínu a kortikosteroidov spôsobuje vyplavovanie cukru z buniek do krvi. Ak je človek dlhodobo chronicky v strese alebo prežíva intenzívny akútny stres, rovnako pravidelne nárazovo zvyšuje hladinu cukru v krvi, čo má opäť za následok väzbu cukrov na dôležité biochemicky aktívne bielkoviny.


Skopírujte si nasledujúci zľavový kód a zadajte ho pri objednávke na stránkach www.vceliamaterskakasicka.sk alebo www.bee-well.sk:

Zľavový kód:  98fi-6bxl-bab1


Dlhodobé a pomalé poškodzovanie zdravia, znížená imunita a chronický zápal v tele

Väzba cukru na krvné bielkoviny spôsobuje narušovanie funkcií týchto životne dôležitých biologicky aktívnych bielkovín. Bielkoviny obrovské najväčšie množstvo životne dôležitých funkcií v tele. Bielkovinovú štruktúru majú napríklad imunitné molekuly, hormóny (aj samotný inzulín je peptid - bielkovina) a ďalšie biochemicky aktívne látky, regulujúce funkcie vášho tela. Tým pádom glykácia bielkovín spôsobuje poškodenie týchto životne dôležitých funkcií tela.

Vysoká hladina krvného cukru spôsobuje poškodzovanie biochemických procesov, čo vedie k rozvoju rozličných ochorení, rovnako výrazne znižuje imunitu ľudského tela a spôsobuje chronický zápal v tele. Vysoká hladina cukru v krvi je prozápalová (podporuje vznik a udržiavanie zápalu). Navyše, rakovinové bunky sa živia cukrom, čiže vysoká hladina krvného cukru je rovnako rizikovým faktorom rozvoja závažných onkologických ochorení.

Hladina krvného cukru a predčasné starnutie

Mimo poklesu funkcie imunitného systému a rozvoja ochorení má hladina krvného cukru extrémne dôležitý vplyv na rýchlosť nášho starnutia. Vysoká hladina krvného cukru je jedným z najvýraznejších faktorov spôsobujúcich predčasné starnutie buniek a orgánových systémov tela. Medzi hlavné dôvody patrí spomínaná glykácia bielkovín a chronický zápal v tele.

Vysoká hladina cukru v krvi zároveň poškodzuje mitochondrie - energetické centrá buniek, produkujúce ATP a využívajúce glukózu ako zdroj energie. Poškodzovanie mitochondrií vyvoláva tvorbu voľných radikálov a dôsledkom týchto dejov je predčasné starnutie tela.



Zdravý podcast - 1. Inteligencia ľudského tela


Ako si udržiavať nízku hladinu krvného cukru?

Zdravé stravovanie a ovplyvnenie hladiny stresu

Ak si chcete plné zdravie a mladosť udržať čo najdlhšie, mali by ste sa snažiť o to, aby ste si hladinu cukru v krvi udržiavali dlhodobo na nízkych hodnotách. Vyhýbajte sa stresu, nezdravým potravinám, nadmernému príjmu cukru a vysokosacharidových jedál, znížte príjem škrobových potravín, svoje jedlo vždy zostavte z kombinácie zdravých bielkovín, zdravých tukov a zdravých sacharidov, sacharidy jedzte vždy v zdravej forme spoločne s vlákninou (ovocie, zelenina, celozrnné potraviny, strukoviny...) a svoje telo dostatočne hydratujte.

Vplyv pohybu na hladinu krvného cukru

Obrovský vplyv na hladinu cukru v krvi má pravidelné cvičenie a pohyb. Ak po alebo pred najedením použijete svaly, dokážete hladinu cukru v krvi významne znížiť, dokonca aj keď zjete vysokosacharidovú potravu. Je preto dôležité sa pravidelne hýbať, pravidelne cvičiť  a po jedle absolvovať aspoň krátku 10 - minútovú prechádzku a zapojiť kostrové svaly. 

Pohyb svalov umožní ľahší presun cukru z krvi do svalov a jeho okamžité využite ako formu energie, čo má za následok rýchle zníženie hladiny cukru v krvi. Navyše, na to, aby sa pri pohybe svalov presunula glukóza z krvi do buniek, nie je potrebné vyplavenie hormónu inzulínu do krvi, čo je extrémne dôležitá informácia pre prevenciu a liečbu cukrovky.